Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да избегнем мухъл и плесен по тавани и стени във влажни помещения?

 

 

Проблем

Много често по стените и таваните на влажни помещения като бани, тоалетни, перилни помещения и други, се образуват петна от микроорганизми, които имат негативен естетически характер, а също така правят средата на живот нездравословна.

1. Влажна среда

Много често в помещения като бани, мокри помещения и кухни при битовите дейности се отделя голямо количество влага, което поради честата употреба на тези помещения няма време да се изпари. Постоянно присъстващата влага от своя страна е много подходяща среда за зараждането на микроорганизми, които с течение на времето образуват мухъл и плесен по стените и таваните.

2. Хранителна среда

Повечето строителни материали съдържат химични добавки, които имат за цел да подобрят качеството и техническите характеристики на продуктите. Тези добавки обаче са хранителна среда за микроорганизмите и спомагат за тяхното развитие.

3. Нездравословна среда на живот

Наличието на микроорганизми в дома ни може да доведе до неблагоприятни условия за живот. Вдишването на плесенните спори може да доведе до редица респираторни и алергични реакции.

Решение

За да избегнете развитието на микроорганизми използвайте специално разработена антибактериална боя за стени и тавани във влажни помещения. Благодарение на антибактериалните си съставки, боята противодейства на образуването на мухъл и плесен в следствие на постоянната влага.

Етап 1

Проверете здравината на старите мазилки. Отстранете всички лесноотделящи се частици. При наличие на стари петна от мухъл и плесен, третирайте с подходящ  препарат и отстранете механично до пълното им премахване. При наличие на дупки или големи неравности ги поправете до постигане на еднаква структура на покритието с weber бяла фина шпакловка. Използвайте подходящ за основата разтвор и изчакайте пълното му изсъхване. 

Етап 2

Силнопопиващи основи грундирайте с weber.prim Грунд IN, разреден с вода в съотношение 1:8, който прониква в дълбочина на основата, заздравява я и изравнява попиваемостта. Изчакайте изсъхването му.

Етап 3

Защитете с хартиено тиксо и найлон всички повърхности, които няма да се боядисват.

Етап 4

Разбъркайте weber.lor Антибактериална боя с механична бъркалка на бавни обороти в продължение на 3-5 минути за хомогенизиране на цвета.

 

Етап 5

Нанесете с безвъздушен бояджийски пистолет, четка или мече. Изчакайте изсъхването на слоя до получаване на суха повърхност.

Етап 6

Нанесете втори, финишен слой.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber Бяла фина шпакловка

Бяла фина шпакловка за вътрешно приложение

weber.prim Грунд IN

Дълбочинен грунд

weber.lor Антибактериална боя

Антибактериална интериорна боя за влажни помещения