Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да изравним подове във вътрешни помещения?

Проблем

Недобре изравнените подове могат да създадат проблеми при полагането на плочки.

Трудно се постига равна основа с циментова замазка

Трудно се постига равна основа с циментова замазка

Грубите циментови замазки не могат да постигнат идеално равна повърхност, особено когато се обработват големи повърхности. При помещения с площ над 50 m2 е допустимо отклоненията в нивото да бъдат максимум 7 mm. Над тази стойност е необходимо допълнително заравняване на основата.

При неравна основа се работи трудно

При неравна основа се работи трудно

При неравна основа е значително по-трудно да се постигне равна повърхност на крайното покритие, което удължава времето за работа. Лепилният пласт под покритието става с неравномерна дебелина. Това води до различно поведение при температурни разлики и механични натоварвания.

Неестетичен вид на крайното покритие

Неестетичен вид на крайното покритие

Всички неравности в основата са осезаеми, ако за крайно покритие се използват мокети, балатуми, линолеуми и т.н. Този естетически дефект в по-малка степен може да се види и при керамични покрития върху неравни основи.

Решение

Изравнете добре основата преди полагане на крайното покритие. Това ще ви спести лепило за плочки и ще ви осигури спокойствие за естетиката и дълготрайността на покритието. Използвайте саморазливната нивелираща смес weber.floor 4010 за лесно, бързо и прецизно изравняване на основи с отклонения до 15 mm.

Етап 1

Уверете се, че основата е суха, стабилна, с добра товароносимост и с приключили процеси на свиване.

Етап 2

Проверете разликите в нивата на пода. Отклоненията трябва да са в границите от 3 до 15 mm.

Етап 3

Проверете попивателната способност на основата. Грундирайте с weberprim 801, изчакайте неговото изсъхване до степен, в която все още е леко леплив, и пристъпете към полагане на саморазливната замазка.

Етап 4

Пригответе нивелиращия разтвор, като спазвате стриктно описаното на гърба на опаковката съотношение вода/сух материал.

Етап 5

Разстелете готовият материал по цялата повърхност на помещението с мистрия или маламашка. Дебелината на пласта не трябва да бъде под 3 mm или да надхвърля 15 mm.

Етап 6

Останалият в разтвора въздух (балончета) изкарайте с помощта на валяк с шипове (“таралеж”). Така ще осигурите плътен слой и по-лесно ще разстелете материала по цялата повърхност.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

weber.floor 4010

Саморазливна смес