Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да хидроизолираме и облицоваме влажни помещения с плочи?

Проблем

Влажните помещения в повечето случаи са облицовани с плочки, което само по себе си не осигурява хидроизолация на повърхностите.

Най-често срещаните проблеми във влажните помещения са:

Проникване на влага зад плочките

Проникване на влага зад плочките

Проникналата зад плочките влага води до появата на мухъл, плесени и микроорганизми по стените на съседните помещения. Това е съпроводено с разрушаване на покритията по стени и тавани, появата на неприятна миризма и тъмно оцветяване в съседни помещения.

Пукнатини в граничните зони

Пукнатини в граничните зони

Много често на ъглите между стена - стена и стена - под се получават пукнатини. Това е най-честата причина за проникване на влага в околните помещения.

Лошо уплътняване

Лошо уплътняване

При неправилно изпълнено уплътняване около отводнителните детайли и дренажни системи с времето влагата от мръсните води прониква в помещенията.

Отлепяне на плочки

Отлепяне на плочки

Проникналата зад плочките вода замръзва при отрицателни температури и разрушава покритието.

Решение

За да постигнете ефективна защита на помещения с повишена влажност, използвайте разработената от Вебер система от материали. Стриктното спазване на технологията за полагане ще ви осигури дълъг и безпроблемен експлоатационен период.

Етап 1

Етап 1

Уверете се, че основата е товароносима, устойчива и без замърсявания. При нови основи изчакайте поне 3 месеца за стихване на процесите на слягане. Всички неравности и пукнатини по основата коригирайте с ремонтен разтвор weber.tec 933. Изчакайте пълното изсъхване на коригираните зони.

Етап 2

Етап 2

Грундирайте основата с грунд weberprim 801. При гланцирани или непорьозни основи грундирайте с weber.prim plus Грунд. Изчакайте 1 - 5 часа за пълното изсъхване на грунда.

Етап 3

Етап 3

В ъглите между стените и пода, както и по ъглите на цялата височина на стените поставете хидроизолационни ленти weber.tec 828. Лентите защитават тези критични зони от напукване. Преди цялостното хидроизолиране поставете и уплътнителни маншети за тръби weber.tec 828 MA. Лентите и маншетите се вграждат, използвайки weber.tec 822.

Етап 4

Етап 4

С четка ипи валяк нанесете непрекъснат слой weber.tec 822 по цялата повърхност. Спед като изсъхне (минимум 5 часа), нанесете втори слой, като посоката му на нанасяне трябва да бъде перпендикулярна на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да е минимум 2 mm по цялата повърхност. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на хидроизолацията.

Етап 5

Етап 5

3а полагане на плочките върху хидроизолационния спой weber.tec 822 използвайте webercol флекс или weber.col Екстра Флекс. При плочки с размер над 40x40 cm нанесете лепилото не само върху основата, но и на гърба на плочката. Между плочките оставете фуги с минимална широчина 2 mm. Изчакайте 24 часа за изсъхване на лепилото.

Етап 6

Етап 6

Почистете добре празнините между плочките и пристъпете към фугиране с фугиращите смеси weber.color Комфорт (фуги 1 - 6 mm), webercolor Premium (фуги 2 - 15 mm) ипи с епоксидните фуги weber.xerm 848, ако има специално изискване за силно устойчиви на химикали фугиращи смеси.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.tec 933

Водоплътен ремонтен разтвор

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

weberprim plus Грунд

Грунд за порести и непорести основи

webertec smart protect

Двукомпонентно еластично хидроизолиращо лепило за плочки

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

weber.color Комфорт

Цветна фугираща смес за фуги от 1 до 6 mm

weber.xerm 848

Двукомпонентна фугираща смес на епоксидна основа

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm