Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да лепим плочи с голям размер?

Плочите с големи размери (от 40x40 cm до 60x60 cm) се използват все по-често в строителството. Най-често срещаните проблеми при работа с тях са:

Проблем

Високи линейни разширения

С увеличаване размера на плочката се увеличават и разликите в линейните разширения, които лепилният слой трябва да компенсира. Например при понижаване на температурата с 30ºC, разликата в линейното разширение на плочка с размер 20х20 см е 0,08 мм, а при плочка с размер 60х60 см е 0,23 мм, т.е. линейното разширение е три пъти по-голямо.

Деформация на плочите и основата

Деформация на плочите

Плочите и основата се свиват или разширяват под въздействие на студ, топлина и мокрене. Тези движения се изразяват по-силно при облицовки с големи плочи. Основният проблем произтича от това, че степента на деформация на основата и на плочите е различна, поради което помежду им възникват механични напрежения, които може да причинят отлепване на плочи.

Нестабилни основи

Нестабилни основи

В много случаи основата претърпява известни деформации вследствие на слягане на сградата, свиване на замазките при съхнене, овлажняване на основата и т.н. За разлика от лепилата, плочите не са еластичен материал и не могат да следват основата при нейните движения. Поради това изискванията към еластичността на лепилото и стриктното спазване на технологията са още по-строги.

Малка контактна повърхност и оплепване на плочки

Ако за постигане на 100% контактна повърхност при полагане на плочка с размер 20х20 см е необходима сила на натиск, еквивалентна на поставена тежест от 32 кг върху плочката, то за плочка с размери 60х60 см е необходима тежест от 288 кг. Да се приложи тази изключително голяма сила е практически невъзможно, затова трябва да се използват изключително пластични и флуидни лепила - така постигането на 100% контактна повърхност е по-лесно и се избягва евентуалното отлепване на плочки.

Решение

Използвайте лепила и фугиращи смеси с повишена остатъчна еластичност. Важна особеност при полагането е лепилото да се нанася не само върху основата, но и на гърба на плочката. По този начин се постига 100% контактна повърхност.

Етап 1

Спазвайте стриктно указанията върху опаковката на лепилото и съотношението вода/суха смес. Точната консистенция на лепилото е гаранция за здравината на покритието.

Етап 2

Изберете лепилото според приложението:

Вид на плочите

Вътрешно приложение

Външно 
приложение

Силно натоварени настилки (подово отопление, плувни басейни, фасади, производствени и търговски помещения)

Порьозни плочи (фаянс, теракота)

webercol Флекс

weber.col Флекс Бял

webercol флекс про

webercol Флекс

weber.col Флекс Бял

webercol флекс про

weber.col Екстра Флекс 

weber.xerm 860

Непорьозни плочи, стъклокерамика и гранитогрес

webercol Флекс

weber.col Флекс Бял

webercol флекс про

webercol Флекс

weber.col Флекс Бял

webercol флекс про

weber.col Екстра Флекс 

weber.xerm 860

Плочи с размери над 60х60 см

weber.col Екстра Флекс

weber.xerm 860

weber.col Екстра Флекс

weber.xerm 860

weber.xerm 860

Етап 3

Уверете се, че основата е равна, товароносима и добре почистена. Грундирайте силно попиващите основи с weber.prim 801. Непорьозните основи (стари плочи, товароносима боя) грундирайте с weber.prim plus Грунд.

Етап 4

Нанесете лепилото върху основата и гърба на плочката с маламашка с размер на зъбите от 8х8 mm до 10x10 mm. Така ще гарантирате 100% контактна повърхност. 

Етап 5

Лепилото се нанася върху основата и върху гърба на всяка плоча, така че да се получи 100% контактна повърхност.

Етап 6

Поставете плочката върху пласта лепило и я приплъзнете, докато прилепне на точното си място. Изравнете нивото с гумен чук. Изключение прави продуктът weber.xerm 860, който е разливен и само с приплъзване осигурява 100% контактна повърхност.

Етап 7

На всеки десет залепени плочи една се повдига за проверка дали гърбът й е плътно покрит с лепило и дали не остават кухини под нея. Между плочите се оставя фуга с минимална широчина 3 mm. При площи с размер над 36 m2 се предвижда разширителна фуга. При необходимост използвайте weber профили за дилатационни фуги.

Етап 8

Фугирайте с webercolor Premium (2 - 15 mm), която запазва висока еластичност след втвърдяване.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim plus Грунд

Грунд за порести и непорести основи

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

webercol флекс

webercol флекс е еластично лепило за всички видове плочки по тераси с клас C2 TE. Устойчиво е на постоянна влага и замръзване. Подходящо за вътрешно и външно приложение върху стени и подове.

weber.col Флекс Бял

Бяло лепило за плочки с вътрешно и външно приложение за специални условия

webercol флекс про

Еластично лепило за плочки за специални условия

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm