Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да лепим плочки върху стени от гипскартон или гипсфазер?

Проблем

Гипскартонът и гипсфазерът са често използвани в строителството материали поради удобството и бързината на работа с тях. Основната съставка на тези плочи са гипс, хартия (или целулозни влакна) и пластификатори. Естеството на тези материали поставя следните проблеми при полагането на плочки:

Леките стени и обшивки не са достатъчно масивни

Леките стени и обшивки не са достатъчно масивни

Стените с обшивка от плочи гипскартон/гипсфазер нямат масивността и солидността на зиданите стени. При натиск в леките стени се наблюдава известно огъване и деформация. При определени условия е възможна и появата на вибрации.

Влагата разрушава гипсокартона

Влагата разрушава гипсокартона

Плочите от гипскартон или гипсфазер са податливи на влиянието на влагата. С времето тя ги разрушава.

Понижена товароносимост

Понижена товароносимост

Леките стени и обшивки от гипскартон и гипсфазер имат ограничена товароносимост. Максималното тегло на положеното върху тях покритие не трябва да надхвърля 32 kg/m2.

Ограничен размер плочки

Ограничен размер плочки

При полагане на по-голям размер плочки лепилото под тях изсъхва по-бавно. Това овлажнява гипскартона и може да го повреди. Допълнителна трудност идва от много ниската адхезия на лепилата на циментова основа към гипскартон и гипсфазер.

Решение

Използвайте силно еластични продукти: хидроизолация (във влажни помещения), лепило за плочки  и фугираща смес. Голямата им остатъчна еластичност след втвърдяване предотвратява напукване на лепилния пласт и отлепване на плочки.

Етап 1

Етап 1

Проверете устойчивостта на гипскартонената основа. Тя не трябва да поддава при натиск. Фугите между плочите и отворите на главите на винтовете запълнете добре с пълнител. Фугите откъм тавана и ограждащите масивни стени запълнете с еластична силиконова паста.

Всички технологични фуги между гипскартоновите платна армирайте със стъклотекстилна мрежа и лепило webercol флекс про по цялата им дължина, с ширина около 15 cm. Изчакайте поне 24 часа за изсъхване на армиращия слой лепило.

Етап 2

Етап 2

Грундирайте с weberprim 801 с валяк или с четка. Изчакайте да изсъхне поне 3 - 4 часа. Ако стената е изложена на влага, например в мокро помещение, хидроизолирайте с webertec D-protect.

Етап 3

Етап 3

Нанесете лепило webercol флекс про равномерно върху плочите гипскартон с назъбена маламашка. За постигане на оптимална контактна повърхност, нанесете лепилото и върху гърба на плочката.

Етап 4

Етап 4

Плочките се полагат преди да се е образувал филм върху повърхността на лепилото, като се притискат и приплъзват на мястото си. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране. 

Етап 5

Етап 5

Използвайте фугиращата смес weber.color Premium, която е еластична и предлага подобрена защита срещу мухъл и плесени.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

webertec D-protect

Еластична хидроизолационна мембрана под керамични покрития

webercol флекс про

Еластично лепило за плочки за специални условия

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm