Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да облицоваме фасади с по-големи по размер плочи?

При облицоване на фасади все по-често се използват плочи с размер над 40x40 cm (площ над 1600 cm2). Изпълнението на фасади е свързано с голяма отговорност, тъй като случайно паднала плоча може да нарани преминаващ човек, да повреди спряло превозно средство или да нанесе големи щети.

Проблем

Фасадите са подложени на термични натоварвания

Фасадите са подложени на термични натоварвания

Фасадните покрития са изложени на атмосферни влияния, на силно нагряване през деня и значително охлаждане нощем. Това означава непрекъснат процес на свиване и разширение. Много често тези резки промени водят до движение на водата от основата към повърхността на фасадната облицовка. Това от своя страна води до т.нар. ефлоресценция - избиване на соли на повърхността на облицовката.

Фасадите се мокрят при дъжд

Фасадите се мокрят при дъжд

Ако за направата на фасадното покритие са използвани неподходящи продукти, водата и влагата проникват в лепилния слой. При отрицателни температури водата замръзва и ледът бързо разрушава облицовката, което обикновено води до нежелани изцветявания и измятания в облицовката.

Ремонтите на фасада са скъпи и трудоемки

Ремонтите на фасада са скъпи и трудоемки

Ремонтирането на фасада, изпълнена с некачествени материали, е скъп и трудоемък процес. Допълнителна трудност е намирането на същия размер и вид плочи, необходими за ремонта.

Решение

За да постигнете здрава и дълготрайна фасадна облицовка с плочи, използвайте лепила и фугиращи смеси с висока остатъчна еластичност след втвърдяване. Те трябва да са студо- и водоустойчиви. За залепяне на плочките полагайте лепилото не само върху основата, но и на плътен слой на гърба им. Уверете се, че под плочката не остават въздушни мехури и кухи пространства.

Етап 1

При новопостроени сгради изчакайте поне 3 месеца за стихване на естествените процеси на слягане. Проверете здравината на основата в дълбочина. Отстранете всички биещи на кухо участъци. Пукнатините, шуплите ипи неравностите с дълбочина над 5 mm запълнете и подравнете с weber.tec 933. Изчакайте пълното изсъхване на ремонтираните участъци. Почистете основата от циментов прах, мазни петна ипи други замърсявания.

Етап 2

Пригответе лепипото weber.col Екстра Флекс или подходящ продукт от серията weber.xerm, като стриктно спазвате указанията на опаковката. Нанесете го с назъбена маламашка върху основата и гърба на плочите, задължитепно с хори-зонтални ребра. 

Етап 3

При полагане на варовикови и клинкерни облицовки, които са склонни към осоляване и побеляване, използвайте трасови лепила от типа на weber.col Трас. При гранитни облицовки, които са склонни към измятане и изцветяване, използвайте бързостягащо лепило с висока степен на кристализация weber.xerm 866 F.

Етап 4

Между плочите оставете фуга с минимална широчина 5 mm. Тази фуга поема термичните разширения на облицовката. На всеки 50 m2 площ предвидете околовръст деформационна фуга с широчина 10 mm. Деформационна фуга се оставя и по краищата на облицовката.

Етап 5

Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване и втвърдяване на лепипото, преди да пристъпите към фугиране. Фугирайте фасадната облицовка с webercolor Premium. Фугиращата смес е специално разработена за облицовки на открито, подложени на атмосферните влияния.

Етап 6

Запълнете деформационните фуги с полиуретанов уплътнител.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.tec 933

Водоплътен ремонтен разтвор

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

weber.col Трас

Силноеластично тънкослойно и среднослойно трасово лепило за плочки

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm