Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да облицоваме силно натоварени повърхности с плочи?

Подовите настилки в търговски центрове, офис сгради, супермаркети и други помещения с интензивно движение на хора и машини са подложени на голямо натоварване. Най-често срещаните проблеми са:

Проблем

Повреди от точково натоварване

Количките за транспортиране на стоки оказват силен точков натиск върху плочите поради малката допирна повърхност между колелата и пода. Крачетата на щендерите и стелажите също оказват силен точков натиск.

Повреди от паднали предмети

При транспортиране на стоки, поставянето или взимането им от щендерите често се случва да падат тежки и твърди предмети с остри ръбове.

Повреди от често почистване

Настилките в сградите с интензивно движение се почистват по-често, отколкото домашните помещения. Химически агресивните препарати и почистващите машини с времето повреждат покритието.

Натоварването скъсява живота на покритията

Интензивната експлоатация скъсява многократно живота на неправилно положените покрития. За кратко време цветът на фугите се променя или те се уронват. Често се наблюдават отлепени или счупени плочки.

Решение

Използвайте специално създадените за силно натоварени помещения продукти webercol Флекс (лепило) и weber.color Premium или епоксидната weber.xerm 848 (фугираща смес). Спазвайте стриктно особеностите на технологията при полагане. Това ще ви предпази от скъпо струващи ремонти и ще удължи живота на керамичното покритие.

Етап 1

Проверете равността на основата. Разликите в нивата на отделните участъци на помещението не трябва да надхвърлят 7 mm. Запълнете всички дупки с ремонтен разтвор weber.tec 933. При по-големи неравности направете цялостно подравняване със саморазливаща се подова замазка weber.floor 4010. Пристъпете към полагане на плочките само след напълно изсъхнали ремонтни участъци.

Етап 2

Предварително определете местата и разположението на деформационните фуги в настилката. На всеки 6 - 8 m се оставя деформационна фуга с широчина 8 - 10 mm. Такава фуга се оставя и на границата с покрития от различен материал. Използвайте готови профили weber за оформяне на деформационни фуги. При поставянето ги нивелирайте така, че да не стърчат над повърхността на плочките в настилката.

Етап 3

Лепилото webercol Флекс се нанася върху основата с назъбена маламашка с размер на зъбите минимум 8х8 mm и върху гърба на всяка плочка. Плочките се лепят с минимална широчина на фугата 3 mm. Между плочките и околните стени оставете деформационна фуга с широчина 10 mm.

Етап 4

Поставете с приплъзване плочката на мястото й. С гумен чук фиксирайте плочката и премахнете намиращия се отдолу въздух. Това е необходимо, за да не остават под нея кухини, които силно намаляват товароносимостта и са предпоставка за лесно счупване на плочата при падане върху нея на по-тежък и твърд предмет.

Етап 5

Изчакайте най-малко 24 часа за пълното втвърдяване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране. За запълване на фугите използвайте webercolor Premium (2 - 15 mm). При изискване за висока устойчивост на агресивни почистващи препарати и при специални помещения използвайте епоксидната фугираща смес weber.xerm 848.

Етап 6

24 часа след фугиране върху настилката може да се стъпва. Преди пълното натоварване на помещението изчакайте 7 дни.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.floor 4010

Саморазливна смес

weber.tec 933

Водоплътен ремонтен разтвор

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

weber.xerm 848

Двукомпонентна фугираща смес на епоксидна основа

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm