Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да облицоваме тераси и балкони с плочи?

Най-често срещаните проблеми при облицоването на тераси и балкони са:

Проблем

Неблагоприятни външни условия

Неблагоприятни външни условия

Терасите и балконите са подложени на неблагоприятните атмосферни условия. Цикличната промяна на температурата причинява значителни механични деформации на настилката и основата под нея. Обикновените лепила не издържат на тези натоварвания и плочките се отлепват.

Водата прониква под плочките

Водата прониква под плочките

Дъждовната вода и влагата проникват в кухините на неправилно положените плочки и при замръзване се разрушава покритието.

Образуват се локви

Образуват се локви

Настилката на балконите и терасите трябва да има поне 1° наклон за оттичане на водата. Ако този наклон не е предвиден, водата се задържа и с времето разрушава покритието.

Нестабилна основа

Нестабилна основа

Големите по площ тераси са подложени на още по-голямо механично въздействие, тъй като основите често са нестабилни и изискват голяма еластичност на използваните за керамичните покрития строителни материали.

Решение

Използвайте разработените да издържат на неблагоприятни външни условия продукти на Вебер. Спазвайте стриктно технологията на полагане. Това ще ви осигури дълготрайно покритие и ще ви спести разходи и време за ремонт на вече положените покрития.

Етап 1

Етап 1

Проверете внимателно основата. При необходимост направете замазка с поне 1° наклон за оттичане на водата.

Етап 2

Етап 2

В ъглите на терасите и балконите по хоризонтала и вертикала вградете хидроизолационни ленти weber.

Етап 3

Етап 3

Навлажнете основата с чиста вода. Ако основите са силно попивателни, с четка или валяк грундирайте с weberprim 801. Изчакайте 1 - 2 часа за изсъхването му. При тераси с площ до 25 м2 нанесете с четка или бояджийски валяк непрекъснат слой webertec smart protect или weber.tec Superflex D2. Изчакайте изсъхването на първия слой на хидроизолацията и нанесете втори непрекъснат слой перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да е около 2 мм. При по-големи площи и голямо водно натоварване слоят може да достигне 4 мм.

Етап 4

Етап 4

Изчакайте 3 дни за пълното изсъхване на хидроизолационния слой. Нанесете лепилото на плътен и равномерен слой върху основата и гърба на плочкит. Подходящи лепила са webercol флекс, weber.col Екстра Флекс и продуктите от серията weber.xerm. Притиснете плочката върху нанесения пласт лепило и леко я приплъснете, докато прилепне на мястото си. Отстранете въздуха под плочката с гумен чук. Оставете фуга с минимална ширина 5 mm.

Етап 5

Етап 5

При големи балкони и тераси предвидете деформационна фуга с широчина 10 mm на всеки 8 m от площта на керамичното покритие.

Етап 6

Етап 6

Изчакайте минимум 24 часа от полагането на плочките, преди да фугирате. Почистете добре празнините между плочките. Фугирайте с фугиращата смес webercolor Premium (при фуги 2 - 15 mm), която има водоотблъскващи качества. Ако има специално изискване за силно устойчиви на химикали фугиращи смеси, използвайте епоксидната фугираща смес weber.xerm 848.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

webertec smart protect

Двукомпонентно еластично хидроизолиращо лепило за плочки

weber.tec Superflex D 2

Реактивно свързваща се двукомпонентна хидроизолация

webercol флекс

webercol флекс е еластично лепило за всички видове плочки по тераси с клас C2 TE. Устойчиво е на постоянна влага и замръзване. Подходящо за вътрешно и външно приложение върху стени и подове.

webercol флекс про

Еластично лепило за плочки за специални условия

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

weber.xerm 848

Двукомпонентна фугираща смес на епоксидна основа

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm