Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да полагаме плочи върху подове с вградено отопление?

При полагане на плочки върху подове с вградено отопление са възможни следните проблеми

Проблем

Напукване на плочките и фугите

Напукване на плочките и фугите

Подовото отопление причинява термично разширение на основата, лепилния пласт и керамичното покритие. Всеки от тези материали има различен коефициент на термично разширение и съответно се разширява различно. Поради това на границата на всеки два материала възникват напрежения, които може да причинят отлепване на плочите и напукване на фугите.

Лепилата на циментова основа не са еластични

Лепилата на циментова основа не са еластични

Редуващите се свивания и разширявания на основата и подовата настилка налагат използването на специални фугиращи материали и лепила с полимерни добавки. Те имат висока остатъчна еластичност след втвърдяване и издържат на механичните напрежения, без покритието да се разрушава.

Решение

При основи с вградено отопление използвайте специално създадените за целта продукти webercol Флекс (лепило) и weber.color Premium (фугираща смес).

Подгответе основата - етап 1

Уверете се, че основата е равна, добре изсъхнала и достатъчно здрава. Почистете строителния прах.

Подгответе основата - етап 2

Отстранете издатините и стърчащите парчета. Максималната разлика в нивата на пода не трябва да надхвърля 7 mm. По-големите неравности запълнете с ремонтен разтвор weber.tec 933. Изчакайте да изсъхне. Положете weberprim 801 и самонивелираща се подова замазка weber.floor 4010.

Положете плочките - етап 1

Нанесете лепилото равномерно върху основата с помощта на назъбена маламашка. Подходящите лепила са с висока остатъчна еластичност след втвърдяване, за да издържат на механичните напрежения, като например webercol Флекс и weber.col Бял флекс. При полагане на плочи с размери над 40х40 см използвайте силно еластични лепила с клас S1 от типа на weber.col Екстра флекс или специализирани продукти от серията weber.xerm

Положете плочките - етап 2

Между плочките оставете фуги с минимална широчина 4 mm. Използвайте готови пластмасови кръстчета. Между крайните редове плочки и стените оставете фуга с широчина 10 mm. Тези фуги поемат термичното разширение на настилката и предотвратяват напукването на покритието и последващото отлепване на плочките.

Положете плочките - етап 3

3а фугирането на плочките използвайте webercolor Premium. Фугиращата смес е обогатена с полимерни добавки. Това я прави еластична след втвърдяване и я предпазва от напукване въпреки нагряването на керамичното покритие от подовото отопление.

Положете плочките - етап 4

Фугите между плочките и стените запълнете със силиконова паста.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim 801

Дълбоко проникващ алкалоустойчив грунд за порьозни (порести) основи

weber.tec 933

Водоплътен ремонтен разтвор

weber.floor 4010

Саморазливна смес

webercol флекс

webercol флекс е еластично лепило за всички видове плочки по тераси с клас C2 TE. Устойчиво е на постоянна влага и замръзване. Подходящо за вътрешно и външно приложение върху стени и подове.

weber.col Флекс Бял

Бяло лепило за плочки с вътрешно и външно приложение за специални условия

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

webercol флекс про

Еластично лепило за плочки за специални условия

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm