Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да полагаме плочки върху основи с дървено покритие?

Подовете на някои стари сгради са изпълнени с гредоред, а не с бетонна плоча. Дървените покрития са положени върху скари, които с времето се измятат или изгниват. Това води до нестабилна основа, неподходяща за полагане на керамични покрития. Изпълнението на дебела циментова замазка върху гредоред е трудоемък и скъп процес. Най-често срещаните проблеми при полагане на керамични покрития върху стара и нестабилна дървена основа са:

Проблем

Водата от лепилото измята дървесината

Водата от лепилото измята дървесината

Лепилата на циментова основа съдържат вода, която попива в дървесината. Това води до раздуването й и плочките се отлепят. Циментът има много слаба адхезия към дървени повърхности.

Циментовите лепила са нееластични

Циментовите лепила са нееластични

Стандартните лепила на циментова основа не запазват еластичност след втвърдяване. Плочките се отлепят в резултат на термичните разширения и свивания на основата.

Фугите между дъските са податливи

Фугите между дъските са податливи

Фугите между дъските улесняват тяхното движение една спрямо друга. Лепилата на циментова основа не могат да компенсират това движение. Резултатът е отлепване на плочките.

Решение

За да постигнете здраво и дълготрайно покритие върху дървени основи:

  • Подгответе добре основата
  • Използвайте специални лепила и фугиращи смеси
  • Спазвайте точната технология на полагане

Етап 1

Проверете здравината на пода, равността му и състоянието на дървената основа. Скърцането на дъските при стъпване върху тях е сигурен признак, че подът не е достатъчно устойчив и дъските се движат една спрямо друга. Фиксирайте дъските с дървени клинчета. Запълнете фугите със силиконова паста. Ако продължават да скърцат, настелете върху тях плоскости от дървесни частици (ПДЧ) и ги фиксирайте с винтове за старото покритие.

Етап 2

Етап 2

Почистете основата от прах с прахосмукачка или влажна кърпа. Нанесете с бояджийски валяк weber.prim plus Грунд. Изчакайте между 1 и 5 часа пълното му изсъхване.

Етап 3

Етап 3

С маламашка нанесете по цялата основа лепило weber.col Екстра Флекс. По продължение на фугите между дъските опънете лента от стъкловлакнеста мрежа с широчина 20 cm. С лек натиск на маламашката вградете лентата в лепилния слой. При основа от паркет положете стъкловлакнестата мрежа по цялата повърхност на помещението. Застъпвайте с поне 10 cm две съседни парчета мрежа. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото.

Етап 4

Етап 4

Използвайте и изключително еластичното лепило webertec smart protect - клас C2 TE S2. С неговата помощ ще елиминирате етап 3 с полагането на армираща мрежа.

Етап 5

Етап 5

Запълнете деформационните фуги между стените и плочките със силиконова паста. Изчакайте минимум 24 часа за пълното й изсъхване.

Етап 6

Етап 6

фугирайте с webercolor Premium. Изчакайте четири денонощия, докато лепилото се втвърди окончателно, преди да поставите мебелите и помещението да стане напълно годно за обитаване.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weberprim plus Грунд

Грунд за порести и непорести основи

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

webertec smart protect

Двукомпонентно еластично хидроизолиращо лепило за плочки

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm