Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да полагаме плочки върху стара подова облицовка с плочки?

С течение на времето подовите покрития се износват. Случайно падналите тежки и твърди предмети, разлетите химически активни вещества могат да повредят плочките и да ускорят настъпването на момента за тяхната частична или пълна замяна. При облицовъчните плочки също има модни тенденции, които налагат подмяната на здрава настилка.

Проблем

Старите плочки се отстраняват трудно

Старите плочки се отстраняват трудно

Отстраняването на стари покрития от плочки става само по механичен път. Процесът е трудоемък, а след него остават големи количества строителни отпадъци.

Основата се поврежда

Основата се поврежда

При премахването на старите покрития основата се поврежда и се налага заравняването й с циментова замазка. Този допълнителен процес отнема време и средства.

Циментовите лепила нямат адхезия върху непорьозни основи

Принципът на залепяне на циментовите лепила е образуване на общи кристални структури с основата. Непорьозните основи не позволяват проникването на лепилото в тях. Залепените със стандартно циментово лепило плочки върху непорьозни основи се отлепят поради слабата връзка на лепилото с основата.

Решение

За да постигнете дълготрайно и здраво покритие върху основи от стари плочки използвайте лепилото weber.col Екстра Флекс и фугиращата смес webercolor Premium. Тези продукти с допълнителен химически състав ще ви спестят много усилия, време и средства по отстраняването на старото покритие.

Етап 1

Етап 1

Проверете здравината на старото покритие. Отстранете всички плочки, които бият на кухо. Запълнете дупките с weber.tec 933 и ги изравнете с нивото на другите плочки. Изчакайте пълното изсъхване на поправките.

Етап 2

Етап 2

С препарат за почистване на керамични покрития отстранете всички замърсявания, прах или мазни петна по основата.

Етап 3

Етап 3

При необходимост от изравняване на основата или придаване на наклон за оттичане на водата нанесете слой лепило weber.col Екстра Флекс. Изчакайте 24 часа за изсъхването му.

Етап 4

Етап 4

Нанесете с назъбена маламашка weber.col Екстра Флекс върху основата. Положете плочката върху пласта лепило и с лек натиск я приплъзнете на точното й място. С гумен чук коригирайте нивото и отстранете въздуха под плочката. Оставете минимум 3 mm фуга между плочките. Изчакайте между 24 и 48 часа за изсъхване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране.

Етап 5

Етап 5

Фугите запълнете с webercolor Premium. Фугиращата смес е обогатена с полимерни добавки и е устойчива на напукване. В продължение на 4 дни настилката не бива да се товари с тежки предмети или движение на машини.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.tec 933

Водоплътен ремонтен разтвор

weber.col Екстра Флекс

Силно еластично лепило, подходящо за основи от дърво или гипсокартон.

webercolor Premium

Еластична фугираща смес за фуги до 15 mm