Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Условия за нанасяне

За да постигнете дълготрайно керамично покритие, е необходимо не само да направите прецизен избор на лепило, но и да спазите правилната технология на полагане. Вебер предлага на вниманието ви правила, изведени от практическия опит и доказали надеждността си във времето.

За избора на лепило

основните въпроси, когато започвате полагането на керамични покрития, са свързани с избора на лепило. В “как да изберем подходящо лепило и фугиращи смеси?” (стр. 46) можете да намерите пълна информация за избора на лепило в зависимост от предназначението и класификацията му.

За състоянието на основата

От изключително значение за дълготрайността на покритието е проверката и подготовката на основата (виж “Как да подготовим основата?”, стр. 8). Недобре подготвената основа води до висок разход на лепило и несигурни резултати за покритието. Можете да компенсирате неравностите на основата с полагане на пласт лепило до 10 mm.

За плочките

Керамиката, която ще залепвате - фаянс, теракота, гранитогрес, стъклокерамика или естествени камъни, не подлежи на предварителна обработка или някакво третиране преди залепване.
Не е необходимо да накисвате плочките във вода. Лепилата на Вебер съдържат химически добавки, които елиминират тази практика от миналото.
Прочетете внимателно информацията на опаковката на плочките. Там ще намерите информация за порьозността и за вида им.

За полагането

Прочетете внимателно информацията върху опаковката на лепилата “Вебер”. Ще намерите инструкциите за употреба, за съхранение и техническите данни.
Проверете за необходимото съотношение вода/сух материал. Използвайте дозиращ съд за точното количество вода. Само така ще постигнете здраво залепване. При наличието на прекалено много или малко вода има риск от свиване, отслабено залепване или изместване на керамичното покритие.

За смесването

За смесването използвайте електрически миксер. Разбъркайте с около 500 оборота в минута. Винаги наливайте първо водата, а после добавяйте сухата смес. Така по дъното на съда не остават сухи бучки. Бъркайте до получаване на кремообразно, лесно за разстилане лепило. При възможност забъркайте цялото необходимо количество наведнъж.

За времето за узряване

Спазвайте времето за узряване на лепилната смес. След смесването оставете да измине обозначеното време за отлежаване на разтвора (около 10 min). Така той ще достигне оптималните си качества. Отлежаването е особено важно за химическото смесване на компонентите на разтвора.

За пребъркването

Пребъркайте отлежалата смес преди започване на работа. По време на работа сместа също се пребърква, за да възвърне първоначалната си консистенция.

За времето за използване

Всяка смес има максимално време за използване след приготвянето º. Обикновено е в рамките на няколко часа, в зависимост от атмосферните условия. Можете да прочетете на опаковката какво е времето на престой на лепилния разтвор в кофата. След изтичането на времето за използване качествата на разтвора се влошават.

За инструментите

Използвайте винаги подходящите инструменти. Готовата за нанасяне смес се разстила с помощта на маламашка върху почистена и предварително подготвена повърхност. Нанесете работен слой с минимална дебелина 3 mm и не повече от 15 mm. За разстилане на лепилото се използва назъбена маламашка с размер на зъбците според търсената дебелина на слоя лепило: от 6х6 mm за малките плочки до 10х10 mm за големите подови плочки. Инструментите и съдовете се измиват с вода веднага след употреба. Недопустимо е повторното използване на замърсен материал.

За нанасяне на лепилото

Не разстилайте лепило на прекалено голяма площ. Евентуалното забавяне на поставянето и наместването на плочите може да доведе до отслабване на залепващата сила на разтвора заради изтичане на т.нар. отворено време.Когато разстилате, се получават ребра, върху които плочката трябва да бъде притисната със завъртащи или плъзгащи движения. Правилното полагане на лепилния слой изисква минимум 50% лепилно покритие на гърба на плочките. От това зависи здравината на залепване.

За фиксиране на плочките

За допълнителното наместване и изравняване на покритието от големи подови плочки използвайте гумен чук.
При поставяне на големи или оребрени плочки (особено на подовете) е необходимо да обмажете с лепило и гърба на плочката. Ако плочката е с размер над 900 cm2 (над 30x30 cm), лепилото се нанася на основата и върху гърба на плочката (двойно нанасяне).
Използвайте кръстчета с различни размери, за да постигнете равномерни фуги между плочките.

За времето за корекция

По време на поставянето имате определено време за коригиране позицията на плочките. Ако след изтичане на времето за корекция наместите отново плочката, залепването ще се наруши. Времето за коригиране можете да намерите при указанията върху опаковката. С използване на устойчиви на приплъзване лепила след поставяне на плочката няма опасност тя да се свлече и това улеснява работата при полагане на облицовки от тавана към пода.

За атмосферните условия

Винаги се съобразявайте с атмосферните условия. Общото правило е, че при по-топло време, директно слънчево греене, ниска влажност и наличието на въздушно течение циментовите лепила втвърдяват по-бързо. Обратно, при по-ниски температури и по-висока влажност съхненето е по-бавно.
Работете винаги при температури на въздуха и на строителното тяло от +5° С до +25° С. В продължение на 24 часа след нанасяне, лепилата weber.col и weber.set трябва да се предпазват от въздушни течения, както и от замръзване.