Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Съветник за работа при високи температури

Резултатът от въздействието на горещите атмосферни условия върху строителните материали е бързо свързване и намалено работно време. Много често лепилата за плочки, хидроизолационни мембрани, мазилки, замазки и други продукти биват трайно увредени, когато са подложени на горещ и сух климат веднага след полагане. Високите температури премахват водното съдържание на строителните разтвори, което се изисква за хидратация, втвърдяване и развиване на якостни характеристики на цимента. В допълнение, бързото изсъхване често води до напукване, ронливост или нарушаване на адхезията.

Нашите професионални съвети:

  1. Не съхранявайте материалите на пряка слънчева светлина. За най-добри резултати, винаги транспортирайте и прилагайте строителните материали при температури от +5° C до + 35° C. Това ще удължи срока на годност и времето за работа. Ако продуктите са прекалено топли, те трябва да се охладят до определения температурен диапазон за съответния продукт.
  2. Контролирайте температурата на повърхността преди изпълнение. В много случаи температурата на основата е по-важна от температурата на въздуха.
  3. Директното слънце може преждевременно да изсуши циментовите продукти. Навлажнете основата –  не само за почистване на повърхността, но и за понижаване на температурата, както и степента на абсорбция на основата. Отстранете излишната вода веднага преди полагане на разтвора. Тази стъпка ще удължи времето за работа на строителните материали.
  4. Слънцето и високите температури могат значително да скъсят времето за свързване на всяко лепило за плочки или хидроизолация, което значително намалява жизнеспоспособността и времето за работа на приготвения разтвор. В такива случаи е препоръчително да се смесва по-малко количество материал, който да бъде употребен в рамките на отвореното време.
  5. Осигурете пълна защита на обекта от слънце (и дъжд) по време на свързване и във всички етапи на съхненеТака ще предотвратите прекомерната загуба вода и циментовата дехидратация при температури над +35° C.
  6. Ниската влажност на въздуха също ускорява процеса на съхнене.
  7. Препоръчително е да се работи винаги в сенчестата част. В някои екстремни случаи дори е наложително да се работи през хладната част от деня, например преди изгрев или след залез слънце.

Запомнете!

Условията на работа могат да компрометират работата Ви още преди да сте започнали!

Tемпературата на строителните материали и околната среда трябва да е между +5° C и + 35° C по време на работния процес. Осигурете най-добрите условия! Работете при препоръчителните температури и избягвайте полагане на директно слънце!