Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да ремонтираме течащи тераси и балкони, облицовани с плочи

Проблем

Откритите тераси и балкони са изложени в пълна сила на неблагоприятните климатични въздействия. Лятото са силно нагрети, а зимата са подложени на ниски температури и цикли замразяване-размразяване. Всички тези фактори, насложени във времето, могат да доведат до нарушаване на структурата и покритията, а това от своя страна води до теч в долните помещения.

Строителната практика и водената в годините статистика откроява ясно следните основни причини:

Пропускане на етапа "Хидроизолиране" преди полагане на плочките

Това е най-често срещаната грешка, чиито негативи се проявяват не веднага след завършване на строителния обект, а течение на времето. Стандартните лепила за плочки и самите плочки нямат функционалността на хидроизолация, а се явяват само завършващо и предпазващо покритие.

Независимо от професионалното изпълнение

Традиционните лепила за плочки са силно хигроскопични. Честият им контакт с вода и влага ги прави трошливи и крехки, а покритието губи якост с времето.

Неправилно изпълнение на детайли

Критични точки, като вътрешни и външни ъгли, сифони за оттичане, точките на монтаж на антени, разширителни и съединителни фуги и др. трябва да бъдат изпълнени със съответните хидроизолационни ленти, ъгли и маншети, което често се пропуска.

Как да разпознаете настъпващите проблеми?

Дори в момента да няма теч, то наличието на пукнатини, счупени и напукани плочки или техните ъгли, ефлоресценция или изсоляване, както и промяна на цветове на самите фуги, могат да ви послужат за предупреждение за настъпващ сериозен проблем, който е време да предотвратите.

Решение

За да ремонтирате течащи тераси и балкони, облицовани с плочи, използвайте високотехнологичното лепило за плочки с доказани хидроизолационни свойства webertec smart protect, което позволява лепенето на плочка върху съществуващи покрития от плочки. Така с един продукт ще получите надеждна хидроизолационна мембрана, която след втвърдяване е силно еластична, водо-, студо- , сулфато- и UV-устойчива и едновременно с това висококачествено и дълготрайно лепило за плочки.

Етап 1

Диагностицирайте обстойно основата – проверете състоянието на основата в дълбочина, както и качеството на полагане на керамичното покритие.

Етап 2

Подгответе основата - отстранете всички нестабилни, счупени или напукани плочки и запълнете дупките с подходящ ремонтен разтвор. Изчакайте пълното му изсъхване.

Етап 3

Почистете много добре основата от прах, мръсотия, изсолявания, а при наличие на мазнини я измийте с подходящ препарат. Чистата основа е задължително условия за добрата адхезия на последващите покрития.

Етап 4

Препоръчително е основата да бъде грундирана с weber.prim plus Грунд. Изчакайте пълното му изсъхване.

Етап 5

Пригответе webertec smart protect, като първо добре разбъркате течния компонент и чак след това го смесите с прахообразната съставка. 

 

Етап 6

С помощта на четка или маламашка обмажете съединителните фуги, изходите за тръби, връзките стена-под, стена-стена и ъглите и положете върху прясно нанесения слой съответните маншети, хидроизолационни ленти или ъглови профили weber.tec 828. Добавете втори слой webertec smart protect и ги покрийте напълно.

Етап 7

С помощта на маламашка нанесете по цялата основа слой с дебелина около 1 mm. Недопустимо е да има пропуснати и необмазани участъци. Изчакайте 24 часа за изсъхване на слоя.

Етап 8

С назъбена маламашка нанесете равномерно върху основата webertec smart protect. Покрийте такъв участък, колкото плочки можете да положите в рамките на отвореното време.

Етап 9

Нанесете лепило и върху гърба на плочката, а след това я приплъзнете и фиксирайте върху прясно нанесения разтвор, преди да се е образувал филм. Този метод гарантира, че под плочката няма да останат кухини.

Етап 10

Оформете фуги с минимален размер 5 mm с помощта на пластмасови кръстчета за фуги. 

Етап 11

Всички остатъци и зацапвания от лепило върху плочките почистете с влажна гъба веднага след фиксиране на плочката.

Етап 12

Изчакайте 24 часа за изсъхване на лепилото. С помощта на отвертка или остър инструмент почистете добре фугите от избилото лепило. Отстранете прахта и частиците.

Етап 13

За фугиране на плочките използвайте силно еластичната фугираща смес weber.fug 875 BlueComfort.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

webertec smart protect

Двукомпонентно еластично хидроизолиращо лепило за плочки

weberprim plus Грунд

Грунд за порести и непорести основи

weber.tec 828 DB 75

Хидроизолационни ленти

weber.fug 875

Еластична фугираща смес