Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да дюбелираме правилно?

Проблем

Топлоизолираните фасади на сградите са подложени на значителни натоварвания. Под въздействие на променящата се температура основата се свива или разширява. Силните ветрове, особено при високи сгради, също създават разрушителни напрежения. Тези фактори налагат топлоизолационните системи да бъдат допълнително укрепвани. Неправилно извършеното дюбелиране създава предпоставки за частично или цялостно разрушаване на топлоизолацията и намаляване на нейната ефективност.

Какъв е видът на материалите?

Какъв е видът на материалите?

Топлоизолационните плочи от полистирен или минерална вата са силно паропропускливи. При силен вятър атмосферното налягане под топлоизолационните плочи е по-високо, отколкото над тях. Вследствие на този ефект на крилото върху топлоизолацията действа сила, която се стреми да откъсне платното.

Какви са условията на експлоатация?

Какви са условията на експлоатация?

Технологията на допълнително укрепване зависи от условията на експлоатация. Анализирайте прецизно надморската височина на терена, височината на сградата, както и силата на ветровете в района. Ако схемата на укрепване не е съобразена с тези условия, има реален шанс механичното укрепване да не издържи на натоварването.

Какво е обемното тегло на материалите?

Какво е обемното тегло на материалите?

Топлоизолационните плочи от каменна вата и полистирен са с различно обемно тегло. При полагането на полистиренни плочи е допустимо те да се дюбелират с пластмасови дюбели. Поради по-високото тегло на каменната вата е задължително дюбелирането й с дюбели с метални пирони.

Каква е схемата на разполагане?

Каква е схемата на разполагане?

За здравото закрепяне на топлоизолационните платна има значение не само броят дюбели, но и тяхното разположение. Има няколко практически доказани схеми за разположение. Неспазването им повишава разхода на дюбели и намалява здравината на закрепване поради неравномерното им разпределение.

Решение

Допълнителното механично укрепване на топлоизолационната система е задължително условие за дълготрайността й. Закрепването на плочите с дюбели е сравнително евтин и лесен за извършване процес. Спазвайте стриктно описаните схеми на разполагане, за да бъде закрепването ефективно и реално отговарящо на конкретните условия, в които се експлоатира сградата.

Етап 1

Топлоизолационните плочи от стиропор се укрепват с дюбели с пластмасов пирон. Съобразете дължината на дюбелите с дебелината на топлоизолационната плоча и дебелината на лепилния слой.

ПРИМЕР: при 5 cm дебелина на полистиренните плочи, 1 - 3 cm дебелина на лепилния слой и минимална дълбочина на проникване на дюбела в стената 3 cm дължината на крепежните елементи трябва да е 12 cm.

Етап 2

Топлоизолационните плочи от каменна вата се укрепват с дюбели със стоманен пирон.

Етап 3

В зависимост от височината и локацията на сградата подберете подходящия брой дюбели.

Ветрови категории на дюбелиране

Категория на фасадите

1. Самотни планински къщи

2. Планински сгради в населени места

3. Сгради в големи и средни градове

Категория 1

Категория 2

Категория 3

височина

Km/h

Под
10 m

От 10 до 25 m

От 25 до 50 m

Под
10 m

От 10 до 25 m

От 25 до 50 m

Под
10 m

От 10 до 25 m

От 25 до 50 m

Под 85

6

6

6

6

6

6

6

6

6

85 до 115

8

10

12

8

8

10

6

8

10

115 до 135

10

x

x

10

12

x

8

10

12

Според нормите, на местата означени с X не се разрешава такова строителство

Етап 4

Уверете се, че дюбелите са здраво захванати в основата. Дюбелирането трябва да става само върху участъци, под които има плътен лепилен слой. Примерна схема за закрепяне на дюбелите при плочи от полистирен или каменна вата:

Етап 5

Монтирайте дюбелите така, че главите им да не стърчат над топлоизолацията. Преди да ги поставите, направете фрезенк за главата на дюбела. След монтирането запълнете отворите преди основния шпакловъчен слой. Така ще получите равномерна шпакловка без излишен разход на материал.

Етап 6

Използвайте полистиренни капачки, за да скриете главите на дюбелите при полистиренни плочи с дебелина над 8 cm. С фреза направете отвори с дълбочина 0,5 - 1 cm. Монтирайте дюбелите и върху тях поставете полистиренните капачки. Този процес ще ви спести шпакловъчна смес при заглаждането.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

webertherm Prestige

Топлоизолационна система, изпълнена с плочи от каменна вата.

webertherm Ultra Clima

Фасадна топлоизолационна система на база EPS-G

webertherm Family Optimum

Оптимално съотношение постигнат ефект/цена.

webertherm Robusto

Топлоизолационна система, позволяваща завършването на фасадата по сигурен начин с естествен камък до 70 kg/m2.