Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да изпълним топлоизолационна система с крайно покритие от естествен камък?

Изпълнението на топлоизолационни системи върху фасадите на сградите по класическата технология много често не предлага нужното богатство от крайни изгледи, които архитектите и клиентите търсят. Но имайте предвид, че облицоването на фасади с топлоизолация и с камък би довело до недопъстими проблеми, ако технологията, която се следва, не е изпитана и достатъчно надеждна.

Проблем

Класическият сух монтаж на фасадни каменни плочи е сравнителско скъп и трудоемък процес, което отблъсква проектантите и собствениците и ограничава техните дизайнерски виждания.

Сухият монтаж също така изисква каменните плочи да бъдат с по-голяма дебелина и форматирани в правилна форма, а това значи и по-висока стойност на самия материал.

Проблемите при стандартния за нашия регион метод за лепене на камък по фасади са, че мрежата, която би трябвало да се анкерира за основата, е с прекалено големи отвори, което прави надеждното й закрепяне изключително трудно. Друг често срещан проблем е, че лепилото се полага на топки,като е в директен контакт с изолационния материал и с камъка. Така не се получава непрекъснат товароносим слой, образуват се язви, а и дебелината на лепилния слой на камъка е прекалено тънка за да може да бъде достатъчно устойчива. Това води до високи линейни разширения, които от своястрана са предпоставка за напукване и отлепяне на камък от фасадата.

Евентуален ремонт на фасадата, следствие на паднала плоча, изисква сериозна организация, като например наемане на вишка или използване на алпинистки методи. Всичко това налага като по-правилен подход намирането на такава технология на облепяне, която има нужната дълготрайност иелеминира рисковете.

Решение

Инструкции за полагане

За да облицовате фасади с топлоизолация и естествен камък до 70 kg/m2, като едновременно с това постигнете дълготрайно покритие, използвайте доказаната в практиката система weber.therm Robusto, съчетаваща прецизно подбрани материали с точно определени качества и правилна технология за монтаж.

1. Топлоизолационните плочи се залепят към основата по стандартния рамково-точков метод.

2. Поставете дистанционерите weber.therm into R-S върху топлоизолационните плочи.

3. С перфоратор разпробийте дупки за дюбелите на дистанционерите, без да поставяте самия дюбел.

4. Положете върху дистанционерите предварително разкроената метална мрежа с размер на отворите 19х19 mm.

5. Закрепете мрежата с пластмасовия дюбел, а след това навийте винта на дюбела.

6. Уверете се, че дистанционерите фиксират мрежата на 1 cm над повърхността натоплоизолационния панел.

7. Презастъпвайте две съседни мрежи с най-малко 10 cm. Фиксирайте мрежата рав-номерно на 1 cm от изолационния материал с помощта на истанционерите weber.therm into RD40.

8. Пригответе мазилката weber.therm into HP, като в подходящ съд към 4-6 литра вода добавите постепенно 25 kg мазилка, като непрекъснато разбърквате с механична бъркалка на бавни обороти до постигане на хомогенна смес. Ако използвате машина за мазилки, вижте повече информация за настройките в Техн. карта на продукта.

9. Пуснете задаващи нивото майки, като целта е да получите крайна дебелина на мазилката от 2 cm, а металната мрежа на остане вградена в средата на този пласт.

10. Заравнете повърхността с алуминиев мастар и маламашка до постигане на макси-мално гладка и равна повърхност.

11. Изчакайте поне 28 дни за пълното изсъхване на двусантиметровия слой, след което грундирайте с weber.prim 801.

12. За залепяне на плочите от остествен камък използвайте лепилото weber.col Трас, като го нанасяте не само по основата, но и върху обратната странана камъка, за да постигнете 100% контактна повърхност, което е от голяма важност при фасадите.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

webertherm Robusto

Топлоизолационна система, позволяваща завършването на фасадата по сигурен начин с естествен камък до 70 kg/m2.