Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да оформим цокъл при топлоизолационна система?

Проблем

Цокълната област на фасадите е подложена на механични натоварвания и случайни удари. Валежите и влагата в почвата също засягат цокълната област. Не всички топлоизолационни материали издържат на тези условия.

Механични повреди

Механични повреди

Случайни удари от преминаващи машини, паркиращи автомобили, неумишлено човешко въздействие и т.н. са в състояние да повредят топлоизолацията и мазилката върху нея.

Повреди от системно мокрене

Повреди от системно мокрене

Цокълната област на сградите често е незащитена от валежи и съответно се мокри обилно. Постоянният процес на мокрене и изсъхване с времето нарушава естетическия вид на сградата. Появилите се нарушения на крайното покритие водят до проникване на вода във вътрешността на топлоизолацията и основата под нея. Замръзването на проникналата вода при отрицателни температури разрушава с времето материалите.

Проникване на влага от почвата

Проникване на влага от почвата

При неправилно положена или нарушена хидроизолация в цокълната област прониква влага. Това води до разрушаване на покритията и отлагане на соли върху повърхността на мазилката. Влагата силно намалява топлоизолационните качества на материалите.

Решение

За да издържат на повишените натоварвания в цокълната област, заменете два от компонентите на топлоизолационната система с по-подходящи материали.

1 Използвайте екструдиран полистирен

Използвайте екструдиран

Заменете експандираният полистирен (EPS-F) с екструдиран (XPS). Екструдираният полистирен е по-плътен и има значително по-голяма механична якост. Това го прави устойчив на натоварване при случайни удари и натиск. Този материал не попива вода, което е предимство при наличието на влага в цокълната област на фасадата.

2 Използвайте за крайно покритие мозаечна мазилка

Използвайте за крайно покритие мозаечна мазилка

Специално за тази част от фасадата използвайте weber.pas Мармолит. Тази мозаечна мазилка е с добри водоотблъскващи свойства и изключително устойчива на механични натоварвания. Естествените камъчета й придават устойчиви и непроменливи цветове.

3 Възможност за декоративни решения

Възможност за декоративни

За да оформите декоративни елементи, използвайте weber.pas Мармолит. Очертайте границите на различните полета със самозалепваща се лента. Изчакайте единия цвят мазилка да изсъхне, преди да положите следващия. Тази лесна за изпълнение технология не поставя ограничения пред творческото ви въображение. 

ДЕТАЙЛ ЗА ОФОРМЯНЕ НА ЦОКЪЛ В РАВНИНА ПРИ ТОПЛОИЗОЛАЦИОННА СИСТЕМА

A Лепилно-шпакловъчна смес
B Стъклотекстилна армировъчна мрежа
C Битумен грунд
D Битумна хидроизолация
E Топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен (XPS)
F Дренажна хидроизолационна мембрана
G Цокълен профил
H Фугоуплътнителна лента
I Дюбел с пластмасов пирон
J Водооткапващ профил за монтаж върху цокълен профил
K Топлоизолационни плочи от експандиран полистирен (EPS-F)
L Грунд за тънкослойна мазилка
M Крайно покритие – тънкослойна мазилка
N Крайно покритие - weber.pas Мармолит

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.pas Мармолит

Висока механична якост / Водоустойчива Студоустойчива