Weber Saint-Gobain - Official website of the company

Как да топлоизолираме фасада с минерална вата?

Проблем

Плочите от минерална (каменна) вата за фасади превъзхождат по дълготрайност, топло- и шумоизолационни свойства плочите от полистирен. Минералната вата има характерни качества, които дават отражение при технологията на полагане. Несъобразяването с тези особености може да доведе до проблеми.

Високо обемно тегло

Минералната вата е 10 пъти по-тежка от полистирена. Ако при нейното полагане се използват дюбели с пластмасови пирони, е възможно с течение на времето изолацията да се напука или разруши. Минералната вата е много по-силно паропропусклива от полистирена, което налага специалното й укрепване.

Ниска механична якост

Плочите от минерална вата са съставени от фини влакна и при натиск поддават. Ако бъдат използвани за топлоизолация, без да се направи допълнителна шпакловка за заздравяване, е възможно при неволен удар крайното покритие да се разруши.

Плочите не са равномерно дебели

По технологични причини при плочите от минерална вата е възможно да има отклонения в дебелината на отделните платна. След полагане тази дебелина не може да бъде коригирана с шкурене, защото ще се наруши структурата на материала. Това налага шпакловането да бъде в по-дебел слой.

Минералната вата се лепи със специални лепила

Лепилата за каменна вата трябва да притежават по-добра носимоспособност и да имат добро сцепление с топлоизолационните плочи от минерална вата.

Решение

За сигурното и дълготрайно топлоизолиране с плочи от минерална вата използвайте специални лепилно-шпакловъчни смеси и дюбели. Изпълнете допълнителна шпакловка с цел повишаване на здравината. Всички тези особености са отразени и практически изпитани в топлоизолационната система weber.therm Престиж.

Етап 1

Етап 1

Почистете основата от прах, мазни петна, сажди и лесно отделящи се частици. Тези или други фактори биха намалили силата на слепване на лепилото. При полагане на лепилото основата трябва да е суха.

Етап 2

Етап 2

Към 5,2 l вода добавете една опаковка 25 kg weber М752. Разбъркайте машинно до получаване на хомогенна смес, без бучки и сухо вещество. Изчакайте 10 min материалът да отлежи и пребъркайте.

Етап 3

Етап 3

С маламашка нанесете тънък пласт върху цялата плоча от каменна вата. Този слой служи за по-добро сцепление между лепилния слой и топлоизолационните плоскости. След като изсъхне, нанесете лепилото като непрекъсната рамка по краищата на плочата. Добавете 5 - 6 топки лепило в средата на плочата.

Етап 4

Положете и притиснете плочите към стената като разминавате вертикалните фуги. Минералната вата режете със специален нож. При необходимост добавете още лепило под плочата, така че да постигнете равна повърхност. Ако между отделните платна се получат фуги, ги запълнете с вата, а не с лепило. Изчакайте 48 часа за пълното изсъхване на лепилото.

Етап 5

Етап 5

Укрепете платната с дюбели с метален пирон. Монтирайте дюбелите според указаната схема в Проблем & Решение "Как да дюбелираме правилно?" върху участъци, под които има лепило.

Етап 6

Етап 6

Направете предварителна шпакловка с weber М752 Лепилно-шпакловъчна смес, без да полагате стъклотекстилна мрежа. Изчакайте 48 часа за пълното й изсъхване. Армирайте натоварените зони около вратите и прозорците, като вграждате стъклотекстилната мрежа.

Етап 7

Изчакайте армираните рискови зони да изсъхнат напълно. Нанесете по цялата повърност слой лепилно-шпакловъчна смес с дебелина до 3 мм. Върху него опънете разкроената по размер стъклотекстилна мрежа и с лек натиск на маламашката я вградете в лепилото. Припокрийте две съседни парчета мрежа с ивица около 10 cm. Изравнете повърхността така, че цялата мрежа да е покрита. Като крайно покритие използвайте тънкослойните мазилки weber.pas Rock или weber.pas ActiveAir.

Решение със следните продукти на Вебер

Решение 1

weber.pas ActiveAir

Не задържа замърсявания / Силно еластична

weber.pas Clima

Механично устойчива Силно еластична Защита от микроорганизми

weber.pas ExtraClean

Не задържа замърсявания Механично устойчива Дишаща

weber.pas Rock

Механично устойчива Паропропусклива